Športsko društvo specijalnih športova Luč

Email: franjo.soh@gmail.com
Skraćeni naziv kluba: Luč
Sjedište: Trg mladosti 11, 10290 Zaprešić

Kontakt osoba za upis novih članova
Franjo Horvat, predsjednik
Email: franjo.soh@gmail.com

Športsko društvo specijalni športovi Luč osnovano je 2005. godine kao udruga čiji je glavni zadatak promicanje i razvoj sporta za osobe s intelektualnim poteškoćama iz okolice Zaprešića, ali i drugih dijelova Hrvatske. U svom radu, udruga posebnu pažnju posvećuje kineziterapiji, kao jednoj od najvažnijih terapija za poboljšanje uvjeta života osobama s dijagnosticiranim intelektualnim poteškoćama.

Unutar udruge djeluje nekoliko sportskih sekcija – plivanje, bowling, nogomet, stolni tenis, planinarenje, skijanje, trčanje na krpljama, boćanje te floorball. Zajedno s ustanovama socijalne skrbi te drugih sličnih udruga, udruga Luč radi na promicanju sporta za osobe s intelektualnim poteškoćama i kineziterapije na području cijele Hrvatske.

Od 2005. udruga je organizator više od 70 državnih natjecanja, što svjedoči aktivnosti u okviru Specijalne olimpijade Hrvatske, koja je ujedno i krovna organizacija udruge. Sportaši udruge natječu se u najvišem rangu domaćih natjecanja sukladno pravilima Specijalne olimpijade, a sudjelovali su na Svjetskim ljetnim i zimskim igrama Specijalne olimpijade – 2007. godine u Kini, 2011. godine u Grčkoj, 2013. godine u Južnoj Koreji, 2015. u SAD-u i 2017. u Austriji gdje su ostvarili zapažene rezultate. Osim već spomenute organizacije državnih natjecanja, udruga organizira i Prvenstvo Hrvatske u plivanju na kojem nastupa više od 30 ekipa i 120 natjecatelja. Luč trenutno ima ukupno 24 člana.