Muški rukometni klub Zaprešić

Email: mrkzapresic@gmail.com 
Skraćeni naziv kluba: MRK Zaprešić
Sjedište: Vladimira Novaka 23, 10290 Zaprešić

Kontakt osoba za upis novih članova
Igor Požeg
Email: mrkzapresic@gmail.com

Muški rukometni klub Zaprešić osnovan je 1999. godine i danas broji 97 članova, no povijest rukometa seže u davne 50-te godine prošlog stoljeća. Tadašnji klub imena „Partizan“ najveći je uspjeh postigao u drugoj republičkoj ligi, a Zaprešić se smatra jednim od prvih rukometnih centara na prostoru Hrvatske.

S vremenom klub mijenja ime i postaje „RK Zaprešić“. U sezoni 1993./94. ulazi u 1. HRL, no zbog financijske krize klub se 1994. godine gasi sve do rujna 1999. godine kada je grupa entuzijasta i članova nekadašnjeg kuba osnovala Muški rukometni klub Zaprešić koji djeluje i danas. Osim seniorske ekipe, klub je pokrenuo i svoju školu rukometa koja je kroz godine razvila mnoštvo igrača koji su konkurirali u seniorskoj momčadi kluba. Osim toga, klub je dao i mnoga poznata rukometa imena poput Davorina Gajnika, Denisa Špoljarića, Krunoslava Pipinića, Marka Zurunića.

Kao najveći uspjeh kluba nakon 1999. godine je naslov prvaka u 3. HRL Središte u sezoni 2021./22. te plasman u viši natjecateljski rang. Također, klub svake godine organizira međunarodni rukometni turnir Memorijal Ivica Birovčec – turnir u spomen na velikog prijatelja kluba i rukometa u Zaprešiću.